Sheryl Sandberg, de hoogste vrouw bij Facebook, schreef dit jaar een opvallend boek over de achterstand van vrouwen in topposities. Maar per saldo waren er opvallend veel vrouwelijke winnaars dit jaar.

Sheryl Sandberg

Foto EPA

Foto EPA

Met haar boek ‘Lean In’ was Sheryl Sandberg dit jaar, meer nog dan topman Mark Zuckerberg, de absolute ster van ’s werelds grootste sociale netwerksite Facebook. Sandbergs benadering van de vraag waarom er zoveel vrouwen afvallen op weg naar topposities in het bedrijfsleven en de politiek, raakte duidelijk een snaar. Binnen zes maanden werden er al meer dan een miljoen exemplaren van Lean In verkocht.

Tegelijk wordt Sandberg een grote rol toegedicht bij de transformatie die Facebook dit jaar zelf doormaakte, waarbij het bedrijf er opvallend snel in is geslaagd om de inkomsten uit advertenties op mobiele apparaten fors op te schroeven.

Als ‘chief operating officer’ heeft Sandberg een sleutelrol bij het aansturen van productonwikkelaars en marketeers bij Facebook, terwijl ze ook de contacten met grote adverteerders onderhoudt. Waar topman Zuckerberg zelf vooral aan de productkant opereert, let Sandberg meer op de bredere strategische positionering van Facebook. Volgens CNN was de omslag die Facebook dit jaar maakte op mobiel gebied, voor een belangrijk deel te danken aan Sandbergs regierol.

Janet Yellen

Foto EPA

Foto EPA

Eén van de machtigste economische posities in de wereld, de baas van de Amerikaanse geldpers, werd dit jaar vergeven aan een vrouw: Janet Yellen. In de tweestrijd tussen topeconoom Larry Summers, die aanvankelijk de voorkeur leek te hebben van president Obama, en vice-voorzitter Yellen van de Federal Reserve, kwam laatstgenoemde als winnaar tevoorschijn.

Vooral Summers' eigenzinnige en soms provocatieve reputatie leidde tot twijfels in het Amerikaanse Congres, of hij wel geschikt was om de VS op dit precaire moment zonder grote schokken uit de crisis te leiden. Yellen heeft een belangrijke rol gehad in het vormgeven van het ultra-soepele monetaire beleid van de afgelopen jaren. Zij moet er ook voor zorgen dat het weer beperken van de ruime geldhoeveelheid in de VS gladjes verloopt.

Angela Merkel

Foto EPA

Foto EPA

Met een ruime meerderheid kozen de Duitsers dit jaar opnieuw voor Angela Merkel als Bondskanselier. Haar CDU moest wel van coalitiepartner wisselen, met de sociaal-democratische SPD als nieuwe bijwagen. Maar Merkel blijft de onbetwiste aanvoerder van Europa's grootste en sterkste economie.

Danièle Nouy

Foto EPA

Foto EPA

In de Europese Arena: het toezicht dat de Europese Centrale Bank vanaf 2014 gaat uitoefenen op de grootste banken in de eurozone, wordt aangestuurd door een vrouw. De 62-jarige Française Danièle Nouy heeft ruime ervaring in de wereld van de bancaire toezichthouders, en was onder meer secretaris-generaal bij de internationale club van toezichthouders in Bazel.

Als er de nabije toekomst grote problemen zijn bij Rabobank of ING, krijgen deze Nederlandse grootbanken het niet alleen aan de stok met directeur toezicht Jan Sijbrand van De Nederlandsche Bank, maar vooral ook met oppertoezichthouder Nouy.

Mary Barra

Foto EPA

Foto EPA

Opvallend in de door mannen gedomineerde autobranche: een vrouw is doorgebroken tot de absolute top. Mary Barra werd dit jaar de nieuwe baas van het op één na grootste autoconcern ter wereld, General Motors. Met onder meer Chevrolet, Buick en Opel gaat Barra de strijd aan met Toyota en Volkswagen om de topposities in de autowereld.

Else Bos

Foto ANP

Foto ANP

Tot slot, ook in Nederland was er enige beweging. Niet bij de grootste beursgenoteerde bedrijven van de AEX, waar Nancy Mckinstry (Wolters Kluwer) en Herna Verhagen (PostNL)  de enige vrouwelijke bestuursvoorzitters bleven. Maar wel in de wereld van het grote pensioengeld.

Vermogensbeheerder PGGM, die de op één na grootste pensioenpot in Nederland bestiert, koos Else Bos als bestuursvoorzitter. Als verantwoordelijke voor het pensioengeld van de medische sector, particuliere beveiligingsbedrijven en architectenbureaus moet Bos zorgen dat het pensioengeld van de 2,5 miljoen deelnemers zo verstandig mogelijk wordt belegd.

 Lees ook:

Meest gelezen op Z24 in 2013

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl